ßßß
Ta południowoazjatycka zupa to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotuje się bazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam!
Składniki :100g makaronu ryżowego1 gwiazdka anyżu1 łyżka ziaren kolendrymała laska cynamonu (około5cm)1 ząbek czosnku1 litr bulionu warzywnegoświeży imbir (około 3cm)1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu)cytryna lub limonka pokrojona w ósemki2 łyżki świeżej kolendry posiekanej0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki1 mała papryczka chili drobno pokrojonapikantny sos sriracha
Przygotowanie :Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, aby napęczniał, po czym odcedzić.Do suchego garnka wrzucic gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry, laskę cynamonu i ząbek czosnku, prażyć na niedużym ogniu, aż zaczną wydobywać się z nich aromaty. Wlać do nich bulion, sos rybny i cukier. Zagotować, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zupę przecedzić do drugiego garnka, zagotować i wrzucić do niej cieniutko pokrojoną wieprzowinę, aby móc bardzo cienko pokroić mięso należy je lekko zmrozić. Gotować przez 2-3 minuty. Do miseczek włożyć makaron, zalać go wrzącą zupę z mięsem i od razu podawać. Zupa musi być podawana bardzo gorąca, niemal wrząca. Serwować ją z odzielnie ustawionymi dodatkami: cytryną (limonką), cebulą, papryczką chili, kolendrą i pikantnym sosem. Każdy doprawia sobie zupę wg gustu i idywidualnych upodobań smakowych, może ona być kwaśna, pikantna, lub delikatna.
Smacznego !