ßßß
Składniki :1 duży por100-150g wędzonego łososia1 łyżka masła2 łyżki śmietany1 łyżka serka Philadelphia2 nieduże jajkagałka muszkatołowasól, pieprz
Przygotowanie :Na patelni roztopić masło. Pora pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle aż zmięknie. Łososia pokroić w drobną kostkę i dodać do pora. Wszystko chwilę smażyć, dodać śmietanę i serek Philadelphia, doprawić solą i pieprzem oraz gałkową muszkatołową.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kokilki posmarować masłem, napełnić je usmażonymi porami (do połowy wysokości naczynia), zrobić niewielkie zagłębienie i wbić jajko, na wierzchu można jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć, ewentualnie posypać papryką. Kokilki ustawić na blasze napełnionej gorącą wodą, wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 10 minut, lub do czasu aż białka będą ścięte, a żółtka płynne.Natychmiast podawać, najlepiej z grillowaną bułeczką.
Smacznego!