Wykonanie
W weekend postanowiłam przygotować zapiekankę z
kiełbasą i
pieczarkami - jeden z moich smaków dzieciństwa, którą często przygotowywałyśmy w domu z moją siostrą. Zapiekanka jest łatwa i stosunkowa szybka w przygotowaniu. Farsz można przygotować jakiś czas wcześniej, a wstawić do zapieczenia tuż przed podawaniem. Ponadto taka zapiekanka jest tania, zawiera jedynie kilka podstawowych produktów, jest bardzo smaczna i sycąca. Myślę, że polubią ja np. studenci, lub inne osoby które niezbyt wielkim wysiłkiem i nakładem pracy lubią przygotować coś pysznego do jedzenia. Oczywiście polecam ją wszystkim.
Składniki:250-300g
makaronu, najlepiej świderki1 duża
cebula pokrojona w drobną kosteczkę2 duże laski
kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę300g
pieczarek pokrojonych w dużą kostkę200ml
śmietany1
jajko2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzsłodka i
ostra paprykastarty
żółty sertłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić.Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim
cebulę, po chwili dodać
kiełbasę, gdy
cebula się zeszkli, a
kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać
pieczarki, smażyć aż
grzyby zmiękną.W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać
śmietanę, wbić
jajko, dodać
koncentrat pomidorowy i garść startego
żółtego sera, doprawić
solą i
pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem.Przesmażoną
kiełbasę i
pieczarki wymieszać z
makaronem, zalać
śmietaną i dokładnie wymieszać.Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać
startym serem, poprószyć
słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
A teraz niespodziankaPrzygotowanie tej zapiekanki możecie obejrzeć na YouTube . Jest to mój filmikowy debiut, nad wieloma rzeczami muszę jeszcze popracować, ale sądzę że jak na pierwszą taką produkcję, nie jest najgorzej ;) Z chęcią posłucham Waszych opinii, co powinnam zmienić, ulepszyć, poprawić, a może w ogóle dać sobie spokój z kręceniem filmików? Czekam na Wasze komentarze!Smacznego!