Wykonanie
2 średnie
cebule2 łyżki czubate
koncentratu pomidorowego50g
orzechów nerkowca1,5 łyżeczki
przyprawy garam masala2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
przyprawy chili1 łyżka
soku z cytryny0,25 łyżeczki
kurkumy0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
jogurtu naturalnegogarść
rodzynek, mogą być dwie jeżeli danie ma być nieco słodsze2 łyżki świeżej
kolendry2
piersi kurczakakilka
pieczarek (około 180g)
olej do smażenia100-150ml
wodyCebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej
koncentrat pomidorowy,
orzechy nerkowca,
przyprawę garam masala,
czosnek,
przyprawę chili,
sok z cytryny,
kurkumę,
sól i
jogurt i wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.W woku lub głębokiej patelni rozgrzać
olej i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać połowę
kolendry,
rodzynki i
kurczaka pokrojonego w kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż
kurczak lekko się podsmaży -
zrobi się biały, następnie dodać
pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością
wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż
kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z
ryżem lub
chlebkiem naan .
Smcznego!