Wykonanie
Kolejny przykład prostego i szybkiego dania kuchni indyjskiej, tym razem z sosem z
orzechów nerkowca.2 średnie
cebule2 łyżki
koncentratu pomidorowego50g
orzechów nerkowca1 łyżeczka zmiażdżonego
czosnku1,5 łyżeczki
przyprawy garam masala1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku1 łyżka
soku z cytryny0,25 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
soli2 łyżki
rodzynek200
pieczarek pokrojonych w plasterki200 ml
wody4 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki świeżej
kolendry, ewentualnie suszuna1
pierś kurczaka pokrojona w kostkę
olej do smażeniachlebek naan lub
ryżCebulę pokroić i zmiksować, dodać do niej
koncentrat pomidorowy,
orzechy,
garam masala,
czosnek,
ostrą paprykę,
sok z cytryny,
kurkumę i
sól. Zmiksować na jednolitą masę.
W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać
olej, dodać zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut.
Dodać połowę
kolendry,
rodzynki i
kurczaka. Smażyć przez kilka minut.
Dodać
pieczarki wodę i
jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż
kurczak będzie usmażony (około 10 minut).
Posypać pozostałą
kolendrą i podawać z
chlebkiem naan lub
ryżem.