Wykonanie
Tu gdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny
chleb. Tutejsze
pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju
chleby tostowe lub nadmuchane a la
francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w
polskich sklepach można kupić tradycyjne
pieczywo, jednak ja w
sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego
pieczywa. Poza tym, nawet będąc w Polsce, żadko jadam tradycyjny
chleb. Mieszkając tutaj już od kilku lat bardzo przyzwyczaiłam się do jedzenia kanapek zrobionych z tortilli, czyli tzw. wrapów. Czasami jedank nachodzi mnie ochota na dobry chlebek, szczególnie gdy mam pyszną, pachnącą, polską
wędlinkę;) Dlatego też w końcu postanowiłam upiec własny
chleb. Nosiłam się z tym zamiarem już od dawna, lecz jakoś przez dugi czas nie mogłam się zmobilizować. Dziś jednak korzystając z weekendu i dużej ilości wolnego czasu, na spokojnie i bez pośpechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem do wyrośnięcia, wstawiłam do piekarnika, a następnie przez szybkę patrzyłam jak pięknie rośnie i się rumieni;)Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na
chleb dla laika - początkującego piekarza.
Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej mi nie wychodzą;)W związku z tym
mogę ten przepis polecić każdemu, kto chce rozpocząć przygodę z domową piekarnią, jest niezmiernie prosty w przygotowaniu.Przepis zaczerpnęłam od mojej przyjaciółki, której
chlebki miałam okazję próbować osobiście, a które i Wam gorąco polecam! Więcej możecie znaleźć na młodym jeszcze blogu HappinessIn a Pot.
400g
mąki orkiszowej3,5g
suszonych drożdży1 łyżeczka
solipół łyżeczki
miodu1 łyżka
oliwy z oliwek300ml letniej
wodygarść
nasion słonecznikałyżka
mlekasezam do posypaniaW misce wymieszać wszystkie suche składniki:
makę,
sól i
drożdże. Następnie dodać płynne składniki:
miód,
oliwę i
wodę. Wyrabiać około 10 minut. Podczas wyrabiania dodać
nasiona słonecznika.Podłużną foremkę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą, ułożyć w niej ciasto, dokładnie upychając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie ciasto powinno wypełnic foremkę. Posmarować
mlekiem, posypać
sezamem. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 40 – 50 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Dobrze upieczony
chleb powinien wydawać głuchy dzwięk podczas opukiwania.
Na bazie tego pysznego
chleba można przygotować takie oto wspaniałe, wiosenne kanapeczki;)
Smacznego!