ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z sezamem

Chleb orkiszowy z sezamem

nazwa

Wykonanie

Wszystkie moje chleby z powodzeniem można piec lub wyrabiać w automacie.Ja tak robię....Wyrabiam ciasto w automacie a potem piekę w piekarniku.Wydaję mi się,że z piekarnika chleb wytrzymuje dłużej i jest smaczniejszy.Tylko wtedy trzeba pamiętać,że najpierw wlewamy płyny, potem wsypujemy sól i cukier,następnie mąkę, palcem robimy dziurkę i wsypujemy drożdże.Jest to o wiele prostszy sposób,bo nie trzeba się brudzić i ciasto wyrabia się w 1.5godziny.Jeszcze dodam jakby ktoś nie wiedział 7g suchych drożdży = 10g świeżych
składniki:
- 600g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
- 50ml oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
-łyżeczka miodu
-350ml ciepłego mleka 3,2 %
-40g sezamu
-7g suszonych drożdży
sposób wykonania:
Przesiej mąkę do dużej miski,dodaj sól.Do mniejszej miski wlej 50ml mleka,dodaj drożdże i zamieszaj,żeby się rozpuściły.Odstaw na 5 minut.Dodaj rozpuszczone drożdże,miód,oliwę i pozostałe ciepłe mleko do miski z mąką i wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania gęstego ciasta.Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj,do czasu uzyskania gładkiej struktury.Posyp sezamem i wyrabiaj jeszcze , aż sezam się wchłonie w ciasto.Uformuj z ciasta kulę i przełóż do natłuszczonej oliwą miski,poruszając tak,aby się natłuściło z każdej strony.Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.Pozbaw ciasto nagromadzonego powietrza uderzając w nie pięścią.Przełóż do natłuszczonej formy i piecz w temperaturze 200stopni około 35 minut.Chleb studzimy na kratce z piekarnika.Smacznego :-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/04/chleb-orkiszowy-z-sezamem.html