Wykonanie
Wszystkie moje
chleby z powodzeniem można piec lub wyrabiać w automacie.Ja tak robię....Wyrabiam ciasto w automacie a
potem piekę w piekarniku.Wydaję mi się,że z piekarnika
chleb wytrzymuje dłużej i jest smaczniejszy.Tylko wtedy trzeba pamiętać,że najpierw wlewamy płyny,
potem wsypujemy
sól i
cukier,następnie
mąkę, palcem robimy dziurkę i wsypujemy
drożdże.Jest to o wiele prostszy sposób,bo nie trzeba się brudzić i ciasto wyrabia się w 1.5godziny.Jeszcze dodam jakby ktoś nie wiedział 7g suchych
drożdży = 10g świeżychskładniki:- 600g
mąki orkiszowej chlebowej typ 750- 50ml
oliwy z oliwek- łyżeczka
soli-łyżeczka
miodu-350ml ciepłego
mleka 3,2 %-40g
sezamu-7g
suszonych drożdżysposób wykonania:Przesiej
mąkę do dużej miski,dodaj
sól.Do mniejszej miski wlej 50ml
mleka,dodaj
drożdże i zamieszaj,żeby się rozpuściły.Odstaw na 5 minut.Dodaj rozpuszczone
drożdże,
miód,
oliwę i pozostałe ciepłe
mleko do miski z
mąką i wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania gęstego ciasta.Następnie wyjmij ciasto na oprószony
mąką blat i wyrabiaj,do czasu uzyskania gładkiej struktury.Posyp
sezamem i wyrabiaj jeszcze , aż
sezam się wchłonie w ciasto.Uformuj z ciasta kulę i przełóż do natłuszczonej
oliwą miski,poruszając tak,aby się natłuściło z każdej strony.Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.Pozbaw ciasto nagromadzonego powietrza uderzając w nie pięścią.Przełóż do natłuszczonej formy i piecz w temperaturze 200stopni około 35 minut.
Chleb studzimy na kratce z piekarnika.Smacznego :-)