ßßß Cookit - przepis na Baranek

Baranek

nazwa

Wykonanie

Przygotowania do Wielkanocy już nabierają właściwego sobie tempa.
Porządki zakończone, więc czas przerzucić swoje siły na kuchnię. A niej dzieje się ostatnio sporo.
Polowanie na fajne świąteczne foremki zakończone pełnym sukcesem. Znalazłam foremkę na mojego wiosennego baranka :) Powstało ich już kilka i wszystkie one znalazły nowych posiadaczy. Jeszcze ostatni powstanie dla mojego Synka ;) Obawiam się, że zabraknie nam miejsca w wielkanocnym koszyczku, bo w planie są jeszcze słodkie króliki i kurczaki...
Baranek
Składniki:
60 g margaryny
60 g cukru
120 g mąki tortowej
60 dag mąki ziemniaczanej
2 małe jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 opakowania cukru waniliowego
olejek rumowy kilka kropel
szczypta soli
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrami, solą i olejkiem na puszystą masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy, aż do połączenia się składników. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką tortową i mąką ziemniaczaną. Całość ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.
Foremkę na barana dokładnie smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej ciasto.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
A kwestię dekoracji pozostawiam własnej fantazji ;)
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2015/03/baranek.html