Wykonanie
Przygotowania do Wielkanocy już nabierają właściwego sobie tempa.Porządki zakończone, więc czas przerzucić swoje siły na kuchnię. A niej dzieje się ostatnio sporo.Polowanie na fajne świąteczne foremki zakończone pełnym sukcesem. Znalazłam foremkę na mojego wiosennego
baranka :) Powstało ich już kilka i wszystkie one znalazły nowych posiadaczy. Jeszcze ostatni powstanie dla mojego Synka ;) Obawiam się, że zabraknie nam miejsca w wielkanocnym koszyczku, bo w planie są jeszcze słodkie
króliki i
kurczaki...Baranek
Składniki:60 g
margaryny60 g
cukru120 g
mąki tortowej60 dag
mąki ziemniaczanej2 małe
jajka3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 opakowania
cukru waniliowegoolejek rumowy kilka kropelszczypta
soliPrzygotowanie:
Margarynę ucieramy z
cukrami,
solą i
olejkiem na puszystą masę. Dodajemy
jajko i nadal ucieramy, aż do połączenia się składników.
Proszek do pieczenia mieszamy z
mąką tortową i
mąką ziemniaczaną. Całość ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.Foremkę na
barana dokładnie smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej ciasto.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.A kwestię dekoracji pozostawiam własnej fantazji ;)