Wykonanie
Dzisiaj przepis na bardzo kolorowe i zdrowe muffiny, zrobiłam je z
mąki owsianej, ale każda inna również będzie pasować, zainspirowałam się przepisem na muffiny
szpinakowe z pewnego zagranicznego bloga, tamte były na słodko, ja przerobiłam je na wytrawne, i dodatkowo zrobiłam buraczane, żeby było jeszcze bardziej kolorowo.Jeszcze informacja dla tych wszystkich, którzy unikają podpuszczki zwierzęcej w serach, w
serze arla apetina występuje podpuszczka mikrobiologiczna wyprodukowana z
grzybów, a nie z żołądków cielaków.

Składniki :Na
buraczkowe muffiny :- 1 średni
burak- 1 i 1/2 szklanki
mąki (ja użyłam owsianej)- 2
jajka- 2 łyżki
oleju- ulubione
przyprawy-
pieprz,
sól- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 szklanki
szpinaku- 1 i 1/2 szklanka
mąki- 2
jajka- 2 łyżki
oleju- ulubione
przyprawy-
pieprz,
sól- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia-
ser feta arla apetinaPrzygotowanie :Muffiny robi się podobnie, do jednych trzeba zblendować
szpinak z odrobiną
wody, do drugich zblendować
buraczka ( lub przepuścić przez maszynkę), jeśli macie zbyt słaby blender lepiej zblendować ugotowanego
buraka, następnie wymieszać w jednej misce
buraka z pozostałymi składnikami, w drugiej
szpinak, nalewać po łyżce masy do muffinowej formy wyłożonej papierowymi foremki, włożyć 4 kostki
fety i przykryć masą, piec ok 15 minut w temperarurze 175 stopni.

