ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe muffiny

Szpinakowe muffiny

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na bardzo kolorowe i zdrowe muffiny, zrobiłam je z mąki owsianej, ale każda inna również będzie pasować, zainspirowałam się przepisem na muffiny szpinakowe z pewnego zagranicznego bloga, tamte były na słodko, ja przerobiłam je na wytrawne, i dodatkowo zrobiłam buraczane, żeby było jeszcze bardziej kolorowo.
Jeszcze informacja dla tych wszystkich, którzy unikają podpuszczki zwierzęcej w serach, w serze arla apetina występuje podpuszczka mikrobiologiczna wyprodukowana z grzybów, a nie z żołądków cielaków.
Składniki :
Na buraczkowe muffiny :
- 1 średni burak
- 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam owsianej)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- ulubione przyprawy
- pieprz, sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki szpinaku
- 1 i 1/2 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- ulubione przyprawy
- pieprz, sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ser feta arla apetina
Przygotowanie :
Muffiny robi się podobnie, do jednych trzeba zblendować szpinak z odrobiną wody, do drugich zblendować buraczka ( lub przepuścić przez maszynkę), jeśli macie zbyt słaby blender lepiej zblendować ugotowanego buraka, następnie wymieszać w jednej misce buraka z pozostałymi składnikami, w drugiej szpinak, nalewać po łyżce masy do muffinowej formy wyłożonej papierowymi foremki, włożyć 4 kostki fety i przykryć masą, piec ok 15 minut w temperarurze 175 stopni.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/05/szpinakowe-i-brokuowe-muffiny.html