Wykonanie
Często robię
pierś z kurczaka, z
indyka dużo rzadziej, a na blogu zauważyłem ostatnio, że nie ma jej w ogóle :) Trzeba to naprawić i dziś przepis właśnie ze sznyclem z piersi tego dużego ptaka plus puree z żółtej
marchwi i
pomidorki cherry. Ten obiad robiłem dosyć późno. O 24 mój blender brzmi jak wiertarka, więc go bardzo krótko używałem i konsystencja nie jest do końca taka jaką planowałem, ale nie chciałem
mieć pół bloku na nocnym obiedzie :)
Składniki :1 sznycel z
piersi indyka2 żółte
marchewkikilka
pomidorków cherry1 łyżka
oliwy z oliwek1/2
cebuli żółtej1 łyżeczka
masła3 łyżki
mlekalistki
bazylii,
bazylii czerwonej i tajskiej
kiełki amarantusaPrzyprawy :
pieprz białypapryka wędzona
kmin rzymski mielony
pieprz cytrynowypieprz czarnykardamonPierś z
indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją
oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej
mięso. Kawałki piersi przyprawiamy
pieprzem białym i
cytrynowym,
kminkiem rzymskim mielonym oraz
papryką wędzoną.Żółte
marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.
Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru.
Marchewki również na folii na drugim poziomie.Włączamy urządzenie na 25 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i parzymy wrzątkiem.
Pomidorki cherry również parzymy i kroimy na pół.Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik z żółtą marchwią i przekładamy ją do wysokiego naczynia. Warzywo przyprawiamy
pieprzem czarnym i
kardamonem. Dodajemy
śmietanę,
mleko i miksujemy w blenderze.Puree z
marchwi przekładamy na talerz.
Pomidorki z
cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki
bazylii i
kiełki amarantusa.Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok
mięso :)
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam