Wykonanie
Na Świątecznym
stole nie może zabraknąć sałatek :) Dziś przedstawiam moją ulubioną :) Pewnie dużo osób robi oprócz jarzynowej sałatki również taką
z piersi kurczaka czy też inną :) W przedstawionej nie ma dużo składników, ale jest moim zdaniem pyszna :)
Moja mama robi podobną, z tą różnicą, że pierś nie jest gotowana w parowarze oraz dodaje jeszcze
kukurydze.
Składniki :1
filet z piersi kurczaka1 puszka
ananasów w plastrach1
cebulasok z 1/2
cytryny3 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardyPrzyprawy :
pieprz czarnyPierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar
wody, oczyszczamy i wstawiamy na tacce z folii aluminiowej do parowaru i włączamy na 20 minut.
Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem na sitku. Plasterki
ananasa kroimy w małe kawałki i przekładamy również na sitko. Sok z puszki wypijamy ;)
Czekamy aż pierś ostygnie i kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiej miski. Wrzucamy też
cebule i
ananasa oraz przyprawiamy
pieprzem. Dodajemy 3 łyżki
majonezu i łyżeczkę
musztardy i dokładnie wszystko mieszamy.
Majonezu można mniej, ja lubię jak jest go dużo :) Jak wszystko jest wymieszane polewamy
sokiem z połowy
cytryny i pod przykryciem wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień :) Ale oczywiście czasami ciężko nie jeść od razu ;)
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam