Wykonanie
Zdrowsza wersja z
makaronem spaghetti w roli głównejBardzo prosta, nawet mojemu przyszłemu mężowi smakowałachociaż tak jak wspominałam już wcześniej jego ulubiony deser to
schabowy ;)Składniki (dla 2 osób):~
makaron ok 160-180g(
mąka durum lub pełnoziarnista)~ Większa
marchew~3/4
papryki czerwonej~jasne część średniego
pora~ 2 ząbki
czosnku~
sól,
pieprz~łyżka
oliwy z oliwek~100ml
bulionu warzywnegoWykonanie:Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy drobno posiekany
czosnek (mm.. uwielbiam ten zapach :))następnie należy przeciąć
pora wzdłuż na 4 części (ale tak żeby w całości się wszystko trzymało) i płuczemy dokładnie- Kroimy w plastry i dorzucamy do
czosnku. Kolejnie
marchew ciachamy w cienkie plastry łącznie w
papryką (
paprykę troszkę grubiej) i dodajemy. Solimy troszeczkę.Chwilę (2-3 min smażymy, następnie dolewamy
bulion warzywny i dusimy pod przykryciem jakieś 10 min.Czas przygotowania warzyw trwa mniej więcej tyle co ugotowanie
makaronu w osolonej wodzie.Gdy warzywka będą miękkie i popieprzone :) mieszamy z odcedzonym
makaronem.15 min i obiad gotowy :)