Wykonanie
Długo zbierałem się do zrobienia Rafaello z
kaszy jaglanej, a przecież aby wykonać te smaczne kulki, nie trzeba posiadać ogromnych zdolności manualnych. Zdziwiłem się nawet, że poszło tak szybko, a efekt i przede wszystkim smak, przeszły moje najśmielsze oczekiwania.
Składniki na ok. 20 sztuk:- pół szklanki
kaszy jaglanej- szklanka
mleka- 2,5 łyżki
miodu- 120 g wiórek
kokosowych- łyżka
masła-
aromat migdałowyWykonanie:1.
Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą
wodą, a następne wsypujemy do garnka.2. Do
kaszy dolewamy
mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż
kasza wchłonie całe
mleko! To istotne, bo jeśli wasza
kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.3. W międzyczasie na patelni podprażamy
wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą
pomarańczowego koloru.4. Do ugotowanej gorącej
kaszy od razu dodajemy
wiórki kokosowe - mieszamy.5. Następnie dodajemy łyżkę
masła oraz 2,5 łyżki
miodu - ponownie mieszamy.6. Dodajemy także kilka kropel
aromatu migdałowego.7. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach
kokosowych (20 g).8. Kulki układamy - jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.Po schłodzeniu, deser jest gotowy do spożycia, chociaż myślę, że każdy w trakcie przygotowania uszczknie trochę masy. Smacznego! :D