Wykonanie
Po przeprowadzonym w zeszłym roku detoksie
cukrowym coraz częściej sięgam po zamienniki standardowych deserów i staram się unikać, z różnym rezultatem,
białego cukru. Jego miejsce zajęły, moim zdaniem, zdrowsze produkty, jak
ksylitol,
syrop z
brązowego cukru czy
miód. W poszukiwaniu zdrowszego deseru trafiłam na stronę kaszomania.pl i zainspirowana przepisem postanowiłam wykonać swoją wersję rafaello z
kaszy jaglanej. Myślę, że wyszło nie najgorzej:)
Składniki (ok. 20 - 25 sztuk)pół szklanki
kaszy jaglanej,pół szklanki
mleka,pół szklanki
mleka kokosowego,2 łyżki
cukru brzozowego, ewentualnie można użyć
miodu,
syropu z agawy, a w ostateczności
cukru pudru,120 g wiórek
kokosowych,łyżka
masła,
laska wanilii,
aromat migdałowy.Wykonanie
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i wsypujemy do garnka, zalewamy
mlekiem i
mleczkiem kokosowym.
Laskę wanilii przecinamy i wyciągamy z niej ziarenka. Dodajemy do
kaszy wraz z całą laską. Gotujemy na małym ogniu, aż
kasza wchłonie całe
mleko. Trzeba uważać, żeby nam się nic nie przypaliło.W międzyczasie na patelni podprażamy 100 g wiórek
kokosowe do momentu, gdy nabiorą
pomarańczowego koloru.Z ugotowanej
kaszy wyciągamy naszą
laskę wanilii i od razu dodajemy wiórki. Dokładamy
masło oraz kilka kropel
aromatu migdałowego.Z ciepłej masy formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka można dać
migdał - ja dałam dla smaku
rodzynki.Gotowe rafaello schładzamy w lodówce - jeśli oczywiście wytrzyma do tego czasu:)