Wykonanie
Uwielbiam
słodycze, ale wiadomo są lekko mówiąc troszkę kaloryczne. Dlatego dzisiaj pokusiłam się o zdrowszą wersję mojego ulubionego przysmaku jakim jest Rafaello. Aby było zdrowsze i mniej kaloryczne przygotowałam je na bazie
kaszy jaglanej. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony .Składniki:200g
kaszy jaglanej500 ml
mleka100g
wiórków kokosowym + 30g wiórków do obtaczaniałyżka
masła2 łyżki
miodu lub
syropu klonowegoWykonanie:
Kaszę płuczemy pod bieżącą
wodąOczyszczoną
kaszę gotujemy w
mleku, aż wchłonie całe
mleko. (
kaszę trzeba co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliła)Pod koniec gotowanie do
kaszy dodajemy
miód i
masło100g wiórków prażymy na patelni do lekkiego zbrązowieniaUgotowaną
kaszę przekładamy do miski, dodajemy
wiórki kokosowe i blendujemyZ masy formujemy kulkiKulki obtaczamy w pozostałych wiórkach
kokosowychUformowane Rafaello wkładamy do lodówki do schłodzenia