ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa z kaszą jaglaną

Zupa dyniowa z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Komuś dyni? Sezon na dynię mija, więc postanowiłem wykorzystać jej potencjał i ugotować zupę z dodatkiem kaszy jaglanej. Dynię zawsze ostro przyprawiam i dopiero wtedy czuję, z czym mam "do czynienia". ;)
Składniki:
- dynia (u mnie ok. 1 kg)
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- curry
- kurkuma
- śmietana do zup lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kaszę jaglaną do gotowania, a następnie gotujemy. Odstawiamy - na razie nie będzie nam potrzebna.
2. Dynię kroimy np. w kostkę.
3. Cebulę siekamy i smażymy na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Do gotującego się bulionu wrzucamy cebulę, czosnek oraz dynię. Gotujemy do miękkości.
5. Przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Zawartość garnka należy dokładnie zblendować.
7. Po zmiksowaniu zupy, przyprawiamy ponownie (uwaga na curry i kurkumę, aby nie przegiąć pały).
Zupa jest gotowa. Podaję ją z kaszą jaglaną w sposób następujący. Do miseczki wsypuję ok. 4 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej i zalewam zupą. Dodatkowo do zupy dodałem kilka łyżek jogurtu naturalnego, pietruszkę oraz pestki dyni. Smacznego!
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2014/11/zupa-dyniowa-z-kasza-jaglana.html