Komuś dyni? Sezon na dynię mija, więc postanowiłem wykorzystać jej potencjał i ugotować zupę z dodatkiem kaszy jaglanej. Dynię zawsze ostro przyprawiam i dopiero wtedy czuję, z czym mam "do czynienia". ;)Składniki:- dynia (u mnie ok. 1 kg)- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- szklanka kaszy jaglanej- 2 cebule- kilka ząbków czosnku- sól- pieprz- curry- kurkuma- śmietana do zup lub jogurt naturalnyPrzygotowanie:1. Przygotowujemy kaszę jaglaną do gotowania, a następnie gotujemy. Odstawiamy - na razie nie będzie nam potrzebna.2. Dynię kroimy np. w kostkę.3. Cebulę siekamy i smażymy na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.4. Do gotującego się bulionu wrzucamy cebulę, czosnek oraz dynię. Gotujemy do miękkości.5. Przyprawiamy solą i pieprzem.6. Zawartość garnka należy dokładnie zblendować.7. Po zmiksowaniu zupy, przyprawiamy ponownie (uwaga na curry i kurkumę, aby nie przegiąć pały).Zupa jest gotowa. Podaję ją z kaszą jaglaną w sposób następujący. Do miseczki wsypuję ok. 4 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej i zalewam zupą. Dodatkowo do zupy dodałem kilka łyżek jogurtu naturalnego, pietruszkę oraz pestki dyni. Smacznego!