Wykonanie
Dziś zupa krem z
kaszy jaglanej i
kukurydzy, która ma tyle samo przeciwników, co zwolenników. Dlaczego? Niektórzy twierdzą, że to dlatego, iż
kukurydza wchodzi i wychodzi w niezmienionej formie... ;) Nieważnie. Nie warto mówić o tym przy jedzeniu. :) Do kremu z
kukurydzy dodałem
kaszę jaglaną, która rewelacyjnie zagęściła zupę i dodała jej dodatkowych walorów witaminowych oraz
smakowych.
Do zupy dodałem również
przyprawę zwaną
kurkumą. Ciekawą właściwością
kurkumy jest to, że zmieszana z
pieprzem nabiera właściwości antydepresyjnych i poprawiających humor. Polecam spróbować. Łyżkę
kurkumy mieszamy z
pieprzem i zjadamy lub trzymamy pod
językiem. Warto popić. :) Potwierdzam działanie
kurkumy i polecam poczytać o jej nieskończonych właściwościach.
Przejdźmy jednak do zupy...Potrzebne nam będą:- szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej- 2 puszki
kukrydzy lub 2 kolby- litr
bulionu (w ostateczności może być z kostki)- łyżeczka
kurkumy- pół łyżeczki
imbiru oraz
słodkiej papryki-
sól oraz
pieprz- łyżka
masłaDo gotującego się
bulionu wsypujemy odsączoną
kukurydzę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut (do miękkości). Całość przyprawiamy
imbirem,
kurkumą,
słodką papryką,
pieprzem oraz
solą. Następnie zupę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ugotowaną
kaszę jaglaną oraz
masło i znowu blendujemy. Jeśli smak zupy jest zbyt mało wyrazisty, można ją ponownie przyprawić. Dodatkowo do zupy można dodać
śmietanę i posypać
pieprzem cayenne. Szybkie i pyszne! Voila! :)