ßßß
Do zupy dodałem również przyprawę zwaną kurkumą. Ciekawą właściwością kurkumy jest to, że zmieszana z pieprzem nabiera właściwości antydepresyjnych i poprawiających humor. Polecam spróbować. Łyżkę kurkumy mieszamy z pieprzem i zjadamy lub trzymamy pod językiem. Warto popić. :) Potwierdzam działanie kurkumy i polecam poczytać o jej nieskończonych właściwościach.
Przejdźmy jednak do zupy...Potrzebne nam będą:- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej- 2 puszki kukrydzy lub 2 kolby- litr bulionu (w ostateczności może być z kostki)- łyżeczka kurkumy- pół łyżeczki imbiru oraz słodkiej papryki- sól oraz pieprz- łyżka masłaDo gotującego się bulionu wsypujemy odsączoną kukurydzę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut (do miękkości). Całość przyprawiamy imbirem, kurkumą, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Następnie zupę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz masło i znowu blendujemy. Jeśli smak zupy jest zbyt mało wyrazisty, można ją ponownie przyprawić. Dodatkowo do zupy można dodać śmietanę i posypać pieprzem cayenne. Szybkie i pyszne! Voila! :)