ßßß
Składniki na 4 porcje:3 kolby kukurydzy lub dwie puszki kukurydzy konserwowej3 średnie ziemniaki1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej, ja miałam domowy)2 łyżki śmietany 18%2 łyżki masła (do podduszenia kukurydzy)przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, papryka słodka, chilli i imbir (1/2 łyżeczki)
Kolby kukurydzy obieramy z ziaren i dusimy na maśle przez około 10 minut.W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Do kukurydzy dolewamy bulion i dokładamy ziemniaki.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, imbirem i chilli.Gotujemy przez 20-25 minut do miękkości ziemniaków i kukurydzy.Całość dokładnie miksujemy blenderem, dodajemy dwie łyżki śmietany i jeszcze raz miksujemy.Przekładamy na talerze, dekorujemy słodką papryką i ewentualnie łyżką śmietany.Smacznego!