Wykonanie
Kto by pomyślał, że krem z
kukurydzy jest taki pyszny! (pewnie ci, który już go kiedyś próbowali:)Przepis na zupę znaleziony na stronie Ale Meksyk! decydowanie przypadł mi do gustu. Krem jest łatwy w przygotowaniu, aromatyczny, a jeśli jest odpowiednio doprawiony - idealnie ostry, czyli taki jak lubię. Smaki wspaniale się uzupełniają. Gorąco polecam Wam ten przepis.
Składniki na 4 porcje:3
kolby kukurydzy lub dwie puszki
kukurydzy konserwowej3 średnie
ziemniaki1 litr
bulionu (może być z
kostki rosołowej, ja miałam domowy)2 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
masła (do podduszenia
kukurydzy)
przyprawy:
pieprz,
sól,
kurkuma,
papryka słodka,
chilli i
imbir (1/2 łyżeczki)
Kolby kukurydzy obieramy z ziaren i dusimy na
maśle przez około 10 minut.W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
ziemniaki. Do
kukurydzy dolewamy
bulion i dokładamy
ziemniaki.Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
kurkumą,
imbirem i
chilli.Gotujemy przez 20-25 minut do miękkości
ziemniaków i
kukurydzy.Całość dokładnie miksujemy blenderem, dodajemy dwie łyżki
śmietany i jeszcze raz miksujemy.Przekładamy na talerze, dekorujemy
słodką papryką i ewentualnie łyżką
śmietany.Smacznego!