ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kto by pomyślał, że krem z kukurydzy jest taki pyszny! (pewnie ci, który już go kiedyś próbowali:)
Przepis na zupę znaleziony na stronie Ale Meksyk! decydowanie przypadł mi do gustu. Krem jest łatwy w przygotowaniu, aromatyczny, a jeśli jest odpowiednio doprawiony - idealnie ostry, czyli taki jak lubię. Smaki wspaniale się uzupełniają. Gorąco polecam Wam ten przepis.
Składniki na 4 porcje:
3 kolby kukurydzy lub dwie puszki kukurydzy konserwowej
3 średnie ziemniaki
1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej, ja miałam domowy)
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła (do podduszenia kukurydzy)
przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, papryka słodka, chilli i imbir (1/2 łyżeczki)
Kolby kukurydzy obieramy z ziaren i dusimy na maśle przez około 10 minut.
W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Do kukurydzy dolewamy bulion i dokładamy ziemniaki.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, imbirem i chilli.
Gotujemy przez 20-25 minut do miękkości ziemniaków i kukurydzy.
Całość dokładnie miksujemy blenderem, dodajemy dwie łyżki śmietany i jeszcze raz miksujemy.
Przekładamy na talerze, dekorujemy słodką papryką i ewentualnie łyżką śmietany.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/10/zupa-krem-z-kukurydzy.html