ßßß Cookit - przepis na Krem z kukurydzy konserwowej

Krem z kukurydzy konserwowej

nazwa

Wykonanie

Szybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta.
W sam raz na jesienne popołudnia. :)
2 puszki kukurydzy konserwowej
3 nieduże ziemniaki
0,5 kostki masła
1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka kurkumy
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy.
Na patelni roztapiamy masło i lekko podgrzewamy.
Wrzucamy na nie kukurydzę i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu, po czym gotujemy do miękkości.
Gdy ziemniaki będą gotowe, do garnka dorzucamy podduszoną kukurydzę z masłem.
Gotujemy, aż całkowicie zmięknie, a ziemniaki niemal się rozpadną.
Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę, choć ja zawsze pozostawiam nieduże kawałki.
Krem doprawiamy imbirem i resztą przypraw.
Podajemy gorące, przybrane szczypiorkiem i posiekaną ostrą papryczką.
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2014/11/krem-z-kukurydzy-konserwowej.html