Wykonanie
Szybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta.W sam raz na jesienne popołudnia. :)2 puszki
kukurydzy konserwowej3 nieduże
ziemniaki0,5 kostki
masła1 łyżeczka świeżo otartego
imbiru0,5 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka
kurkumy1 litr
bulionu warzywnegosól,
pieprzKukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy.Na patelni roztapiamy
masło i lekko podgrzewamy.Wrzucamy na nie
kukurydzę i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu.Obrane
ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do
bulionu, po czym gotujemy do miękkości.Gdy
ziemniaki będą gotowe, do garnka dorzucamy podduszoną
kukurydzę z
masłem.Gotujemy, aż całkowicie zmięknie, a
ziemniaki niemal się rozpadną.Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę, choć ja zawsze pozostawiam nieduże kawałki.Krem doprawiamy
imbirem i resztą przypraw.Podajemy gorące, przybrane
szczypiorkiem i posiekaną
ostrą papryczką.