ßßß
Składniki (2 bochenki):500 g mąki pszennej50 g otrąb owsianych lub pszennych50 g ziaren słonecznika50 g siemienia lnianego50 g płatków owsianych2 łyżeczki soli50 g świeżych drożdży (lub 2 torebki suchych po 7 g)500 ml ciepłej wody (temp. ok. 40 stopni)1 łyżeczka cukruPrzygotowanie:Przygotować 2 miski: dużą i małą.W dużej wymieszać razem mąkę, otręby, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane i sól.W małej - drożdże z cukrem i wodą. Odstawić na kilka minut.Po tym czasie dodać rozczyn drożdżowy do mąki z ziarnami i wymieszać (można ręcznie, można z pomocą robota kuchennego z odpowiednią końcówką).Ciasto przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowych keksówek, więc nie natłuszczałam foremek. Jeśli używacie innych, należy je posmarować masłem i oprószyć bułką tartą).Odstawić na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce).Wstawić do zimnego piekarnika, a następnie nastawić temperaturę 200 stopni. Piec przez 1 godzinę.Smacznego!