ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb z ziarnami

Prosty chleb z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy upiekłam domowy chleb kilka lat temu. Był to chleb z ziarnami.
Okazało się, że jego wykonanie nie jest bardzo trudne, aczkolwiek wymaga wielu prób i błędów:). Zaczęłam prawdopodobnie od wersji najprostszej - chleba drożdżowego, ale było warto - chleb ten smakuje na prawdę wyśmienicie:) Dlatego dzisiaj wracam do tego przepisu i zachęcam do jego wypróbowania:)
Chleb z ziarnami jest o tyle prosty w przygotowaniu, że nie wymaga zagniatania i długiego oczekiwania. Po wymieszaniu składników czekamy ok. 1 godzinę, aż nasz chleb ładnie wyrośnie, potem pieczemy go przez kolejną godzinę w piekarniku. I gotowe!
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (2 bochenki):
500 g mąki pszennej
50 g otrąb owsianych lub pszennych
50 g ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g płatków owsianych
2 łyżeczki soli
50 g świeżych drożdży (lub 2 torebki suchych po 7 g)
500 ml ciepłej wody (temp. ok. 40 stopni)
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Przygotować 2 miski: dużą i małą.
W dużej wymieszać razem mąkę, otręby, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane i sól.
W małej - drożdże z cukrem i wodą. Odstawić na kilka minut.
Po tym czasie dodać rozczyn drożdżowy do mąki z ziarnami i wymieszać (można ręcznie, można z pomocą robota kuchennego z odpowiednią końcówką).
Ciasto przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowych keksówek, więc nie natłuszczałam foremek. Jeśli używacie innych, należy je posmarować masłem i oprószyć bułką tartą).
Odstawić na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce).
Wstawić do zimnego piekarnika, a następnie nastawić temperaturę 200 stopni. Piec przez 1 godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/10/prosty-chleb-z-ziarnami.html