ßßß Cookit - przepis na Bardzo szybki pszenny graham

Bardzo szybki pszenny graham

nazwa

Wykonanie

Kiedy moja Babcia przestała już samodzielnie piec chleb w domu, raz w tygodniu zamawiałyśmy dla niej z mamą w piekarni chleb „graham”, koniecznie pszenny (żytni Babcia uważała za zbyt kwaśny). Przychodziłam do niej co piątek ze świeżym bochenkiem – kilka kromek zjadałyśmy od razu, smarując chleb masłem i popijając mlekiem.
Miałam wtedy kilka lat i nie przyszło mi do głowy, żeby zapytać, jak upiec go w domu. Pewnie powiedziałaby, że trzeba mieć dobrą mąkę, a resztę to już robi z pamięci… Nie wiem, czy ta szybka wersja by jej smakowała, ale mnie przypomniała tamte wspólne chwile. Poza tym jest lepsza niż większość kupnych bochenków, a przygotowanie ciasta trwa dosłownie kilkanaście minut, więc na pewno jeszcze nie raz pojawi się w mojej kuchni. :)
Składniki:
500 g mąki pszennej „graham” (typ 1850)
500 ml przegotowanej, ciepłej wody
4 łyżki płatków owsianych
25 g świeżych drożdży
pół łyżki soli
pół łyżki cukru
1 – 2 łyżki ziaren słonecznika (opcjonalnie)
pół łyżeczki nasion kminku (jeżeli nie lubimy, można ten składnik oczywiście pominąć)
Piekarnik rozgrzewamy do około 180 – 200°C (w moim piekarniku 200°C, bez termoobiegu). Dużą keksówkę (lub dwie małe) smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wodę wlewamy do dużej miski (najlepiej emaliowanej lub plastikowej). Dodajemy płatki, sól, cukier, drożdże i około 1/4 mąki. Mieszamy drewnianą łyżką, aż drożdże się „rozczynią” i zaczną wypuszczać pęcherzyki powietrza. Po tym czasie dodajemy resztę mąki i ewentualnie pozostałe składniki, mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie smarujemy wierzch chleba palcami zamoczonymi w zimnej wodzie. Wkładamy do dobrze nagrzanego i zaparowanego piekarnika (wystarczy spryskać wodą dno piekarnika tuż przed włożeniem chlebów), układając formę na najniższym poziomie. Po około 20 minutach zwiększamy temperaturę o 20 ° C i pieczemy jeszcze przez 1 – 1,5 godziny.
Po upieczeniu chleby wyjmujemy z form od razu, aby nie zaparowały. Studzimy na kratce.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-03-09
Przygotowanie:
15M
Gotowanie/pieczenie:
2H
Całkowity czas:
2H 15M
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/03/09/bardzo-szybki-pszenny-graham