Wykonanie
W sezonie jesienno-zimowym zajadam się
kaszą jaglaną na okrągło.Na słodko i słono. Na zimno i na ciepło.Poszukując urozmaicenia dotychczasowych posiłków przygotowałam moje ulubione warzywa:
cukinię,
bakłażana i
paprykę, które zapiekłam z
kaszą jaglaną. Z dodatkiem przypraw i
owczego sera danie smakowało rewelacyjnie.
Warzywa zapiekane z
kaszą jaglaną to danie bardzo zdrowe, proste do przygotowania i co najważniejsze - uniwersalne. Można je zjeść na kolację, można je podać do obiadu w towarzystwie
mięsa lub
ryby, można także spokojnie potraktować je jako pożywne śniadanie. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakują świetnie.Poniżej przedstawiam Wam zdjęcia przed i po upieczeniu warzyw:)
Aby warzywa nie straciły kształtu i przyjemnej faktury należy zapiekać je do momentu, kiedy będą lekko miękkie. Danie będzie smakowało rewelacyjnie, kiedy
ser owczy nieco się zrumieni.Polecam i pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1
bakłażan1
cukinia1
czerwona papryka1
żółta paprykaser owczyFarsz:2 szklanki ugotowanej wcześniej
kaszy jaglanejpół
czerwonej paprykipół
czerwonej cebuli1 duży
pomidor1
marchewka1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Paprykę,
cukinię i
bakłażana opłukać, wydrążyć i przekroić tak, aby można było umieścić w nich farsz.Przygotować farsz: czerwone warzywa pokroić w kostkę i poddusić na patelni z
oliwą. Połączyć z
kaszą jaglaną i dokładnie wymieszać.Do
papryki,
cukinii i
bakłażana dodać farsz. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę
owczy ser.Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut (lub do momentu aż warzywa będą lekko miękkie, a
ser ładnie zrumieni się).Smacznego!