ßßß Cookit - przepis na Cukinia, papryka i bakłażan zapiekane z kaszą jaglaną i owczym serem

Cukinia, papryka i bakłażan zapiekane z kaszą jaglaną i owczym serem

nazwa

Wykonanie

W sezonie jesienno-zimowym zajadam się kaszą jaglaną na okrągło.
Na słodko i słono. Na zimno i na ciepło.
Poszukując urozmaicenia dotychczasowych posiłków przygotowałam moje ulubione warzywa: cukinię, bakłażana i paprykę, które zapiekłam z kaszą jaglaną. Z dodatkiem przypraw i owczego sera danie smakowało rewelacyjnie.
Warzywa zapiekane z kaszą jaglaną to danie bardzo zdrowe, proste do przygotowania i co najważniejsze - uniwersalne. Można je zjeść na kolację, można je podać do obiadu w towarzystwie mięsa lub ryby, można także spokojnie potraktować je jako pożywne śniadanie. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakują świetnie.
Poniżej przedstawiam Wam zdjęcia przed i po upieczeniu warzyw:)
Aby warzywa nie straciły kształtu i przyjemnej faktury należy zapiekać je do momentu, kiedy będą lekko miękkie. Danie będzie smakowało rewelacyjnie, kiedy ser owczy nieco się zrumieni.
Polecam i pozdrawiam,
Asia
Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
ser owczy
Farsz:
2 szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
1 duży pomidor
1 marchewka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę, cukinię i bakłażana opłukać, wydrążyć i przekroić tak, aby można było umieścić w nich farsz.
Przygotować farsz: czerwone warzywa pokroić w kostkę i poddusić na patelni z oliwą. Połączyć z kaszą jaglaną i dokładnie wymieszać.
Do papryki, cukinii i bakłażana dodać farsz. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę owczy ser.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut (lub do momentu aż warzywa będą lekko miękkie, a ser ładnie zrumieni się).
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/10/cukinia-papryka-i-bakazan-zapiekane-z.html