Wykonanie
Moja wersja grzanek opiera się na tradycyjnym przepisie na włoskie bruschetty. Bruschetta - (wym. brusketta) to rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest
pieczywo, posmarowane
oliwą i roztartym
czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest jednak z mieszanką świeżo pokrojonych
pomidorów i
bazylii [źródło: Wikipedia].Podstawą moich grzanek jest puszysta, włoska
bagietka, wyjątkowym zaś akcentem - samodzielnie przygotowana
oliwa aromatyzowana
czosnkiem i
bazylią.
Oliwę przygotowujemy podobnie jak pesto, tyle, że bez dodatku
orzechów i
parmezanu. W moździerzu ucieramy ząbek
czosnku z
solą,
bazylią i
oliwą z oliwek...Przygotowaną
oliwą smarujemy każdą kromkę
pieczywa, dzięki
czemu grzanki po upieczeniu będą wspaniale pachnieć i oczywiście smakować. Idealnym dodatkiem do grzanek będzie odrobina
parmezanu,
szynki i soczyste, czerwone
pomidory. Wszystkie te składniki zapieczone razem na niewinnej kromce
pieczywa gwarantują znakomity efekt...Grzanki, czy bruschetty to świetna przystawka lub samodzielne danie. Zbawienie na ponury dzień/wieczór. Zapachy, jakie unoszą się po całym domu podczas pieczenia grzanek od razu poprawiają humor. Do tego lampka
czerwonego wina i czuję się jak na wakacjach:) A propos... Jeszcze niedawno marzyłam o
wiośnie, teraz myślami jestem już przy
słonecznym lecie:) A grzanki, które dzisiaj prezentuję właśnie lato mi przypominają.Gwarancją udanych grzanek będzie zastosowanie na prawdę dobrych jakościowo składników. Oczywiście zdarzało mi się przyrządzać je z tego, co akurat było w lodówce - kawałek zwykłego,
żółtego sera,
szynki i nieciekawe już
pomidory plus zwykły, podsuszony
chleb... (każdemu czasem zdarza się zapomnieć o zakupach:)) I też były pyszne! Jednak starannie wybrane składniki to obietnica na prawdę pysznego smaku.Zachęcam i pozdrawiam,
AsiaSkładniki:kromki
bagietki lub innego
pieczywaoliwa, listki
bazylii, ząbek (lub 2)
czosnku i
sól na aromatyzowaną
oliwęświeże
pomidory pokrojone w ćwiartkiplasterki
szynkistarty
parmezanPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.W moździerzu przygotowujemy aromatyzowaną
oliwę:
czosnek ucieramy z
solą, dodajemy
bazylię i
oliwę z oliwek. Ucieramy do momentu uzyskania zielonej
oliwy z oliwek.Kromki
pieczywa smarujemy aromatyzowaną
oliwą. Układamy na nich kolejno: odrobinę
parmezanu lub innego
sera, plasterki
szynki, kawałki
pomidorów oraz znów odrobinę parmezanu/sera.Pieczemy ok. 15 minut lub do roztopienia się górnej warstwy
sera i chrupiącego brzegu
pieczywa.Dekorujemy listkami
bazylii i serwujemy/zjadamy od razu:)Smacznego!