Wykonanie
Szybkie danie z patelni- jędrne
grzyby i soczyste
pomidory. Na przekąskę lub kolacje.
SKŁADNIKI:7 świeżych rydz2
pomidory2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwyszczypta
suszonego oregano2 łyżki startego
parmezanuświeża
bazyliabagietka, ciabatta lub inne ulubione
pieczywoSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Rydze opłukać, osuszyć. Odciąć nóżki, kapelusze pokroić na kawałki.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Pomidory obieramy, pozbywamy się nasion Miąższ pokroić w kosteczkę doprawić
sola i
pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, wlewamy 1 łyżkę
oliwy. Dodajemy
czosnek i
oregano i chwile podsmażamy. Zwiększamy ogień, dodajemy rydze i smażymy ok 3 min. na bardzo dużym ogniu. Energicznie mieszamy i dodajemy drugą łyżkę
oliwy podczas smażenia. Wrzucamy
pomidory, smażymy kolejne 2 min. Podawać z tartym
serem i
pieczywem.