ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka rzymska (bezglutenowa)

Zapiekanka rzymska (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam kolejną naszą ulubioną zapiekankę, zapiekanki są chyba naszymi ulubionymi potrawami. W sklepach jest coraz większa różnorodność makaronów bezglutenowych, tym samym repertuar dań bezglutenowych staje się bardziej bogatszy. Serdecznie zapraszam:-)
Składniki:
250 g makaronu bezglutenowego typu kolanka
2 puszki pomidorów lub 5-6 całych, sparzonych, pozbawionych skórki i szypułek
100 g wędzonego boczku
1 cebula
200 g żółtego sera do starcia
ser typu parmezan lub grana padano
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru, sproszkowana papryka słodka
oliwa z wytłoczyn do smażenia
Wykonanie:
1. Gotujemy makaron jak zwykle. Na patelni smażymy boczek pokrojony w kosteczkę (z odrobiną oliwy), jak się zezłoci to wtedy dodajemy do niego pokrojoną w półtalarki cebulę, chwilę smażymy do zezłocenia i odstawiamy na bok patelnię.
2. Do miseczki wlewamy pomidory z puszki (zawsze używam całych pomidorów, nigdy krojonych, z całych łatwo usunąć wszelkie niedoskonałości) lub świeże, sparzone, pozbawione skórek i szypułek, pokrojone. Siekamy, mieszamy, przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, do makaronu dodajemy przysmażony boczek z cebulą, mieszamy.
4. Następnie dodajemy przyrządzony przez nas wcześniej sos pomidorowy, mieszamy.
5. Następnie trzemy ser żółty na tarce o grubych oczkach, połowę miesszamy z zapiekanką, połowę trzemy na wierzch i przyprawiamy sproszkowaną słodką papryką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6. Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut pod przykryciem. Jeżeli zależy nam na przypieczonym serze z zewnątrz, to można dopiekać jeszcze 10 minut bez przykrycia. Podajemy posypane serem typu parmezan lub grana padano. Smaczengo :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/06/zapiekanka-rzymska-bezglutenowa.html