Wykonanie
Dziś polecam kolejną naszą ulubioną zapiekankę, zapiekanki są chyba naszymi ulubionymi potrawami. W sklepach jest coraz większa różnorodność
makaronów bezglutenowych, tym samym repertuar dań bezglutenowych staje się bardziej bogatszy. Serdecznie zapraszam:-)Składniki:250 g
makaronu bezglutenowego typu kolanka2 puszki
pomidorów lub 5-6 całych, sparzonych, pozbawionych skórki i szypułek100 g
wędzonego boczku1
cebula200 g
żółtego sera do starcia
ser typu
parmezan lub
grana padano3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
tymianek, szczypta
cukru, sproszkowana
papryka słodkaoliwa z wytłoczyn do smażeniaWykonanie:
1. Gotujemy
makaron jak zwykle. Na patelni smażymy
boczek pokrojony w kosteczkę (z odrobiną
oliwy), jak się zezłoci to wtedy dodajemy do niego pokrojoną w półtalarki
cebulę, chwilę smażymy do zezłocenia i odstawiamy na bok patelnię.
2. Do miseczki wlewamy
pomidory z puszki (zawsze używam całych
pomidorów, nigdy krojonych, z całych łatwo usunąć wszelkie niedoskonałości) lub świeże, sparzone, pozbawione skórek i szypułek, pokrojone. Siekamy, mieszamy, przyprawiamy wszystkimi
przyprawami, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę.
3.
Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, do
makaronu dodajemy przysmażony
boczek z
cebulą, mieszamy.
4. Następnie dodajemy przyrządzony przez nas wcześniej
sos pomidorowy, mieszamy.
5. Następnie trzemy
ser żółty na tarce o grubych oczkach, połowę miesszamy z zapiekanką, połowę trzemy na wierzch i przyprawiamy sproszkowaną
słodką papryką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6. Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut pod przykryciem. Jeżeli zależy nam na przypieczonym
serze z zewnątrz, to można dopiekać jeszcze 10 minut bez przykrycia. Podajemy posypane
serem typu
parmezan lub
grana padano. Smaczengo :-)