Wykonanie
Sałatka ziemniaczana albo
sałatka jarzynowa. Ze względu na
ziemniaki moja
sałatka jest właśnie nazywana ziemniaczaną, chociaż spotkałam się z wersją, gdzie
ziemniaków nie było. To jest typowa rodzinna
sałatka, często świąteczna, wielkanocna i oczywiście z natury swej bezglutenowa, a w mojej wersji nawet jarska, ponieważ nie dodaję żadnej
wędliny. Zapraszam.Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko):ok. 9 szt.
ziemniaków podobnej wielkości5
jajekok. 400 ml
majonezu (+ więcej)1 puszka
kukurydzy1 puszka
groszku konserwowego3
marchewki4
ogórki kiszoneok. 1 łyżeczka
musztardy sarepskiej (Roleski bezglutenowa)ok. 1 łyżka
octu winnegosól,
pieprzWykonanie:
1.
Ziemniaki i
marchew myjemy i gotujemy w "mundurkach". Nie trzeba solić, a
jajka gotujemy na twardo.
2. Następnie ostudzone
ziemniaki i
marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, podobnie
jajka i
ogórki. Odsączamy
kukurydzę i
groszek. Przyda nam się spora miska.
3. Następnie dodajemy
majonez,
musztardę i
ocet. Sporo solimy i
pieprzymy.
4. Wszystko mieszamy. Ja zwykle jeszcze dodaję trochę
musztardy czy
octu i jeszcze doprawiam, więcej
soli i
pieprzu. Lubię wyraziste smaki. Następnie przekładamy
sałatkę do ładnej miski i chowamy do lodówki.