Wykonanie
Zapraszam na naleśniki w wersji na słodko, z
serem, oczywiście bezglutenowe. Mieszanka mąk zawiera
mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w tym wydaniu, że dzięki temu nie ma na końcu efektu przesycenia
cukrem i w rezultacie danie nie staje się mdłe. Polecam.Składniki na ciasto:100 g
mąki gryczanej100 g
mąki jaglanej20 g
mąki ryżowej (1 łyżka)20 g
skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)2 szklanki
mleka (500 ml - najlepsze
sojowe, ale krowie też może być)2
jajka2 łyżki
cukru trzcinowegoszczypta
soli1 łyżka
oleju (każdego za wyjątkiem rzepakowego, nadającego się jedynie do smarowania silników)kwaśna
śmietanamasło do smażeniaSkładniki na farsz:250 g
twarogu (tłusty najlepszy)
cukier trzcinowy (ilość do smaku)1 łyżka
śmietany1
żółtkoWykonanie:1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem w misce do połączenia składników.
2. Smażymy na suchej patelni posmarowanej papierowym ręcznikiem nasączonym
olejem. Staramy się, by naleśniki były dość cienkie, więc wylewamy na patelnię niepełną chochelkę. Smażymy króciutko, jak zaczną odchodzić od brzegów, przerzucamy na talerz.
Potem, razem z farszem obsmażamy z drugiej strony, na
maśle.
3. W misce przy pomocy widelca rozdrabniamy
twaróg, słodzimy tyle ile potrzebujemy, następnie dodajemy łyżkę
śmietany,
żółtko i mieszamy. Farsz gotowy.
4. Na usmażonym z jednej strony naleśniku nakładamy
ser na powierzchni 1/4 naleśniki, następnie zawijamy go w trójkąt i odkładamy. Później będziemy je obsmażać na
maśle.
5. Smażymy na
maśle z obu stron do zarumienienia i by ścięło się
żółtko w farszu.
6. Podajemy naleśniki z kleksem kwaśnej
śmietany. Smacznego :-)