ßßß Cookit - przepis na Gofry gryczane (bezglutenowe)

Gofry gryczane (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość).
Przepis udaje się na gofrownicach o małej mocy (700 W), ale wtedy trzeba je piec około 8 minut z 30 sekundową przerwą w środku na odparowanie wilgoci. Na gofrownicy o mocy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3 minut, a gofry są zawsze chrupiące.
Składniki:
160 g mąki gryczanej
20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
20 g mąki ryżowej (1 łyżka)
półtorej łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
50 g miękkiego masła
2 jajka (żółtka i białka osobno)
330 ml mleka
Wykonanie:
1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki. Inna opcja (80 g mąki gryczanej, 60 g mąki kukurydzianej, 20 g mąki ryżowej, 20 g skrobi kukurydzianej -> mieszanie tych mąk jest naprawdę dowolne, można dać mąkę jaglaną zamiast kukurydzianą itd., itd., itd., i jeszcze na koniec - ilość mleka też zależy od wchłanialności mąki, jak każda dobra kuchnia, również bezglutenowa też wymaga wyczucia).
2. Następnie dodajemy masło, żółtka i 1/3 mleka i mieszamy mieszadłem.
3. Wlewamy pozostałą część mleka i mieszamy na gładką masę.
4. Z pozostałych dwóch białek ze szczyptą soli ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy gofrowej. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę.
5. Chochelką nalewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na złoto.
6. Na mocnej gofrownicy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3-4 minut, na słabej dwa razy tyle.
7. Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem. U nas "efekt cukrowy" występuje prawie natychmiast, dlatego słodkie frykasy są możliwe wyłącznie przed obiadem, tak akurat na II śniadanie.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/06/gofry-gryczane-bezglutenowe.html