Wykonanie
Proponuję
sałatkę z
avocado z
jajkiem jako alternatywę pysznego śniadania, bez
pieczywa, bez glutenu, wartościowe i sycące. Zapraszam na prawdziwe śniadanie mistrzów (proporcje dla dwóch osób).Składniki:
avocado 2 szt.4
jajka ugotowane na twardogarść
pomidorków koktajlowychgarść czarnych
oliwekpół
cytrynyoliwasól morska,
pieprz,
oregano i
bazyliaWykonanie:
Avocado przecinamy na pół a następnie łyżeczką wyciągamy ze skórki. Kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski i skrapiamy
sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Zalewy
oliwą (około 1-2 łyżki), solimy,
pieprzymy, sypiemy
oregano i
bazylią, możemy dać również świeże
zioła - bardzo wskazane, akurat nie jestem w posiadaniu niestety, i mieszamy. Ugotowane
jajka na twardo przekrojone na pół układamy na talerzu. Pomiędzy
jajkami nakładamy
sałatkę z
avocado. Kroimy
oliwki na plasterki, układamy na
avocado. Przekrojone
pomidorki koktajlowe układamy na
avocado. Całość skrapiamy
oliwą i gotowe. Pyszne śniadanie.