ßßß Cookit - przepis na Babeczka wiśniowa

Babeczka wiśniowa

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
środa, 23 września 2015
20 dag mąki pszennej
20 dag masła
25 dag cukru
20 dag wiśni bez pestek
15 dag mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do formy
bułka tarta
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z połową cukru - stale ucierając, dodawać po jednym żółtku. Z białek i reszty cukru ubić sztywną pianę, po czym delikatnie połączyć z przygotowaną wcześniej masą maślano-żółtkową. Dodać mąkę i obtoczyć w cukrze pudrze wiśnie, całość lekko wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/09/babeczka-wisniowa.html