Wykonanie
CIASTO2 szklanki
mąki pszennej,25 dag
masła, 4 łyżki
kakao,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2
jajka,1 szklanka
cukru,1 esencja rumowa;do przygotowania formy:2 łyżki
margaryny,2 łyżki
bułki tartejMASA SEROWA1 kg
tłustego sera twarogowego,15 dag
masła,11/2 szklanki
cukru pudru,5
jajek,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1
budyń waniliowy,sok i skórka otarta z 1
cytrynyPrzygotować ciasto:
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę i wymieszać. Dodać
masło i dokładnie posiekać. W
mące zrobić uzębienie.
Jajka utrzeć z
cukrem w robocie, dodać esencję
rumową i wlać do wgłębienia. Zagnieść ciasto i włożyć je na około 2 godz. do zamrażalnika. Przygotować masę
serową:
ser zemleć w maszynce do mielenia.
Jajka umyć i oddzielić
żółtka od
białek.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem w robocie za pomocą mieszadła i cały czas ucierając. dodawać kolejno:
żółtka,
ser,
budyń w proszku,
proszek do pieczenia, skórkę i
sok z cytryny.Z
białek ubić sztywną pianę, posługując się trzepaczką robota , przełożyć do masy serowej i wszystko delikatnie wymieszać.Tortownicę średnicy 26 cm wysmarować
margaryną i wysypać
bułką tartą. Na tarce z dużymi otworami zetrzeć do tortownicy 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę
serową, a na nią zetrzeć pozostałą część ciasta. Tort piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po przestudzeniu wyjąć z tortownicy.