Wykonanie
Coraz częściej sięgam po przepisy na zapiekanki,bo choć są czasochłonne pod względem pieczenia,to zazwyczaj samo przygotowanie nie zajmuje aż tak dużo czasu,którego mnie wciąż brakuje.Czyżby doba dla mnie stała się krótsza? Jestem zorganizowaną osobą,ale po pracy wszystko robię w pośpiechu,jeśli nie chcę
mieć zaległości...ech...A zapiekankę polecam:)
na klopsiki:50 dkg mielonego - ja tradycyjnie użyłam z
indyka1
jajkosól i
pieprz do smakuodrobina suszonego
tymiankutrochę
słodkiej papryki w proszkuświeża
natka pietruszkispora garść
płatków owsianych1 - 2 ząbki
czosnku - przeciskam przez praskętrochę
mąki do panierowania - użyłam jasnej orkiszowejWszyskie składniki mieszam w misce,doprawiam do smaku,formuję niewielki klopsiki i wrzucam do gotującej się
wody na ok.15-20 min.
makaron - ilość"na oko"wg.zapotrzebowania,ja użyłam kilka różnych gatunków,by wykorzystać końcówki z opakowań6 - 7 większych
pieczarekkilka
cebulek dymek ze
szczypioremkilka
pomidorków koktajlowych - kroję na połówki4 połówki marynowanej
papryki - kroję w większą kostkę1
jajkostarty na tarce
żółty ser - ilość wg.upodobańtrochę
śmietanypieprzsól - opcjonalnie
Makaron gotuję al dente,
Pieczarki kroję w plasterki i odparowuję na suchej patelni,
szczypiorek i
cebulki siekam.
Jajko,
ser i
śmietanę mieszam dokładnie,dodaję
pieprz i mieszam z odcedzonym
makaronem i resztą dodatków,wykładam do naczynia żaroodpornego.Na wierzchu układam klopsiki,można dodatkowo posypać
serem.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Wkładam zapiekankę i piekę ok.30 min.Najsmaczniejsza tuż po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!!!