Wykonanie
Wstyd się przyznać,ale w ubiegłym roku,kiedy przyszedł sezon na
młodą kapustę,ja ani raz nic z niej nie przygotowałam.Chciałabym to jakoś nadrobić,bo przecież taka
kapusta smakuje wyjątkowo.Ale jak nadrobić zaległości,jak brak pomysłów.Przejrzałam książki,gazety,swoje zapiski i oczywiście blogi i zaznaczyłam kilka przepisów.W planie więc jest zupa,bigos,gołąbki-wysoko mierzę,ciekawe,co z tego wyjdzie oraz na prośbę
męża kapusta z
koperkiem,taka jaką jadał w swoim domu.Ostatni pomysł fajny,bo taka
kapusta jest smaczna,ale ja jednak chciałam go zaskoczyć czymś nowym i zrobiłam
kapustę z
pomidorami z przepisu
Malwiny(klik).Zamieniłam
seler naciowy na
cukinię i przystąpiłam do gotowania.Zapraszam:)
młoda kapusta - nieco mniejsza niż 80 dkg po obraniu dużych zewnętrznych liścikrojone
pomidory z kartonika - 40 dkg2
marchewki2 - 3 szklanki
wody1
listek laurowy2
ziela angielskie1 mała
cukinia1 mała
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
mąki2 łyżki
octu balsamicznegosól,
pieprz2 płaskie łyżeczki
cukru - ilość dobrać do własnego smaku1 łyżeczka
słodkiej paprykitrochę
olejuświeży
koperek
Kapustę kroję drobno,wrzucam do garnka,zalewam
wodą i dodaję
pomidorki z kartonika,
marchewki pokrojone w półplasterki oraz
cukinię w plastrach,listek i ziela ang. i gotuję,aż warzywa będą miękkie,w razie potrzeby można dolać nieco więcej
wody.Na patelni rogrzewam
olej i smażę
cebulę w kostkę do zeszklenia,na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i
mąkę i mieszam,żeby powstała zasmażka,dodaję do
kapusty.Doprawiam
octem balsamicznym,
solą,
pieprzem,
papryką i
cukrem,posypuję
koperkiem i jeszcze chwilę duszę całość,żeby smaki się przegryzły.
Kapustę przygotowałam dzień wcześniej przed podaniem.Smacznego!!!