ßßß Cookit - przepis na Bezmięsna paella ze szparagami :)

Bezmięsna paella ze szparagami :)

nazwa

Wykonanie

Powiem Wam,że smaczna była.Mąż kochający dania z mięsem zjadł z dokładką i synuś,który do nowości podchodzi z dystansem też nie marudził.Wobec tego stwierdzam,że warto zaopatrzyć się w szparagi,póki są i przygotować to danie.Zachęcam:)
1 cebula
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
15 dkg ryżu do paelli
po 1 łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki do smaku
trochę wędzonej papryki w proszku
900 ml bulionu warzywnego
10 - 12 dkg szparagów - oczyszczam ze skórki i kroję na nieduże słupki
1 malutka cukinia
po 10 dkg zielonego groszku i bobu - użyłam mrożonych
sporo świeżego koperku
sok z połówki cytryny
trochę oliwy
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smażę na małym ogniu,aż zmiękną.Dosypuję ryż i przyprawy i dokładnie mieszam całość.Dolewam bulion i duszę ok.10 min.na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.Następnie dorzucam groszek,bób,cukinię pokrojoną w kostkę i szparagi i duszę,aż warzywa będą miękkie,a ryż wchłonie bulion,mieszam,by się nie przypaliło.Na koniec dodaję posiekany koperek i sok z cytryny.Ewentualnie można dodać sól i pieprz,ale moim zdaniem nie było to konieczne.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/06/bezmiesna-paella-ze-szparagami.html