Wykonanie
No cóż,wiosna przywitała mnie śniegiem-zupełnie inaczej sobie wyobrażałam jej przyjście-kwiaty,słońce...A ja zmarznięta wracam do domu i jedyną rzeczą,o której myślę,jest miseczka tej pysznej zupy,w sam raz na rozgrzewkę.Kilkakrotnie ją robiłam,częstowałam nią gości i zawsze spotykała się z dobrymi opiniami,a niekiedy tak zaskakiwała smakiem,że pytano mnie, z czego jest zrobiona:)
1
marchewka1
pietruszkaok.70-80 dkg
ziemniakówkawałek
selera (
daję tyle,ile
pietruszki)mały
por1
cebulkaśmietana1.5 l
bulionu lub
wodymasło do podsmażenia warzyw
boczekgrzanki-gotowe lub zrobione z czerstwego
pieczywasól,
pieprz,
majeranek,
natka pietruszki-dałam suszonąWarzywa oczyszczam,
pora i
cebulkę kroję w półplasterki,
ziemniaki kroję w kostkę,a resztę warzyw ścieram na grubej tarce.Na rozgrzane w garnku
masło wrzucam
por,gdy się lekko zeszkli dorzucam resztę warzyw,podsmażam,pod koniec dodaję
ziemniaki.Gdy całość się lekko podsmaży dolewam
bulion(lub
wodę),doprawiam do smaku
przyprawami i gotuję do miękkości
ziemniaków.W międzyczasię pokrojony drobno
boczek smażę,żeby wytopił się z niego tłuszcz.Gotowy odkładam na talerzyk,a na uzyskanym tłuszczu smażę pokorojone w kostkę kromki czerstwego
chleba.Można użyć gotowych grzanek lub podać świeży
chleb do zupy.Gdy
ziemniaki są miękkie blenduję zupę,dolewam
śmietanę do smaku i lekkiego złamania koloru.Na talerzu dodaję
boczek i grzanki. Smacznego!!!