Jest to bardzo prosty przepis na makaron ze szparagami, ricottą i orzechami piniowymi. Robi się go szybko i bezproblemowo. Szparagi przygotowane na patelni z czosnkiem i cebulką są wyśmienite. Chyba w końcu znalazłam na nie najlepszy sposób przygotowania. Bardzo polecam taki obiad na ten wiosenny czas!/2 porcje/200g ulubionego makaronu1/2 pęczka szparagów125g ricotty1/3 cebuli1 duży ząbek czosnku1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka masłaorzechy pinioweMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Pokroić je na niewielkie (około 2 cm) kawałki ukośnie. Cebulkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i czosnek. Podsmażyć. Dodać szparagi i masło. Dusić, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie szparagi powinny zmięknąć, ale również zachować jędrność. Doprawić solą i pieprzem. Do tak przygotowanych warzyw wrzucić makaron. Dodać ricottę i wymieszać. Tak przygotowane danie przełożyć na talerze, posypać orzechami piniowymi. Smacznego!