Wykonanie
Kiedyś słyszałam, że jest to potrawa kuchni meksykańskiej, całkiem niedawno wyczytałam, że jest to podobno typowe amerykańskie jedzenie podawane najczęściej w barach typu fastfood.Od razu
powiem, że nie lubię rozbieżności w informacjach i zazwyczaj staram się dociec jak to w końcu na prawdę jest... jednak tym razem zawiodę wszystkich i w tym również samą siebie - nie
będę na siłę się dowiadywać.Czemu? A no dlatego, że nie chcę wam przedstawić tradycyjnego przepisu na
Chili con carne (które swoją
drogą uwielbiam i sama jeszcze nie wiem jak to się stało, że nie ma na jedzeniomani przepisu na to... muszę to nadrobić), a wersję dietetyczną, która jest tak niesamowita, że szkoda czasu na szukanie skąd się wzięło oryginalne danie! :)Składniki:1
włoszczyzna (nie musi być duża, ja użyłam młodziutkiej/malutkiej)1 litr
wody1 średnia
papryka czerwona1 średnia albo 2 małe
papryki żółte lub białe (ja użyłam białych)2
cebuleoliwa z oliwek1 puszka
czerwonej fasoli (odcedzona z zalewy i lekko opłukana na sicie)1 szklanka puree z
pomidorów (wystarczy obrać ze skóry i zblendować
pomidory)2-4 ząbki
czosnku (w zależności od intensywności
czosnku oraz naszych upodobań)500 g.
piersi z kurczaka1/3 - 1/2 łyżeczki mielonego
chilli (w zależności czy lubimy bardziej czy mniej ostre rzeczy)
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz(opcjonalnie) puszka
kukurydzy (ja jej nie dałam, ponieważ
kukurydza jest ciężkostrawna, a takich produktów powinniśmy unikać w daniach Fit. Jeśli jednak ktoś ma ochotę można dodać ;)
Włoszczyznę myjemy i obieramy, a następnie wrzucamy do
wody i około 20-30 minut gotujemy
wywar warzywny.W
między czasie podsmażamy na
oliwie drobno posiekaną
cebulkę (pamiętajmy, żeby tej
oliwy było troszkę... nie róbmy jej kąpieli
oliwnej), a gdy
cebulka już jest ładnie zeszklona dorzucamy pokrojone na drobną kostkę
papryki, dolewamy odrobinę
wody i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut co jakiś czas mieszając (ewentualnie uzupełniamy
wodę jeśli zauważymy, że warzywa nam przywierają do patelni).Gdy duszone warzywa już będą miękkie, to z gotującego się
wywaru wyjmujemy
włoszczyznę, za to dodajemy
cebulkę z
paprykami, wcześniej przecedzoną i opłukaną
fasolę (jeśli używamy
kukurydzy to również teraz dodajemy) oraz puree z
pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu.
Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy (ale to bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały
mięso mielone). Wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy.Gdy
mięso nie będzie już surowe dorzucamy do gotującego się
chili con carne, oraz dodajemy drobno posiekany
czosnek (lub przeciśnięty przez praskę),
zioła,
sól,
pieprz oraz mielone
chilli.Całość gotujemy jeszcze około 20 min bez przykrycia na bardzo małym ogniu aby nadmiar
wody odparował, a warzywa dobrze zmiękły.Gotowe :)Proste, szybkie i na dodatek fit!Nie wiem jak wy ale ja mam słabość do tych "jednogarnkowców". Może dlatego, że nie lubię zmywać... a może dlatego, że udowadniają, że wiele nie potrzeba aby stworzyć coś smacznego :)