Wykonanie
Bardzo dawno temu
ciecierzycę zakupił mój Adrian, odstawiłam ją na kuchenną szafkę i tak sobie leżała aż do dzisiaj bez pomysłu na nią. Wyczytałam jednak, że
ciecierzyca jest bardzo dobra i zdrowa więc szukałam pomysłu na nią. Tym oto sposobem trafiłam na blog Olgi i tam znalazłam przepis na przepyszne kotleciki z
ciecierzycy. Miałam pewne obawy przed ich przygotowaniem bo nikt z domowników nie znał smaku
ciecierzycy i nie wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać. Smak kotlecików przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Co ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z
mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama
mięsa;)Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw i podać im te oto pyszności;)Przepis z bardzo delikatnymi zmianami pochodzi z blogu Olga SmileSerdecznie polecam;)
Składniki:400 g
ciecierzycypęczek
koperkupęczek
pietruszkigarść
szczypiorkułyżeczka kuminu3 płaskie łyżeczki
soli4 duże
cebule5 ząbków
czosnkupół łyżeczki
ostrej paprykiłyżeczka
słodkiej paprykipieprz do smakułyżeczka
sody oczyszczonejsok wyciśnięty z jednej
cytryny4 łyżki
mąki ryżowejbułka tarta do obtoczeniaWykonanie:
Ciecierzycę zalać zimną
wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku i pozostawić na kilka minut do obeschnięcia. Gotową
ciecierzycę przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki
cebulę, ząbki
czosnku,
sól, kumin, sok wyciśnięty z 1
cytryny a także posiekaną
pietruszkę,
koperek oraz
szczypiorek, całość dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę doprawić do smaku
pieprzem oraz dodać słodką i
ostrą paprykę. Na sam koniec dodać 5 łyżek
mąki ryżowej,
sodę i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki (jak np sznycle) obtoczyć je w
bułce tartej, zagnieść, uformować kotleciki, obtoczyć w
bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.Smacznego;)