Wykonanie
Ostatnimi czasy przeprosiłam się z moim zakwasem i
powiem, że były to bardzo udane przeprosiny:)Przepis na ten chlebek znalazłam już dość dawno i czekał on na swoją publikację.
Chleb jest niezwykle prosty, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności piekarniczych. Chlebek jest bardzo dobry, mięciutki z wyraźnymi dziurkami w swoim miąższu (takie lubimy najbardziej.)Chlebek ten skradł
serce nie tylko moje ale i mojego narzeczonego ;) Przepis pochodzi ze strony Cafe babilon .Serdecznie polecam ;)
Zaczyn:200 gramów
mąki żytniej pełnoziarnistej4 łyżki zakwasu200 ml przegotowanej, letniej
wody2 łyżeczki
soli2 szklanki
słonecznikawrzątekWykonanie:
Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z zakwasem oraz z 200 ml
wody, pozostawić na 12 godzin.
Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z
solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie
słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego.Ciasto właściwe:350 gramów
mąki chlebowej pszennej typ 650200 gramów
mąki żytniej pełnoziarnistej3 łyżeczki
soli500 ml przegotowanej, letniej
wodyłyżka
oliwy z oliweknamoczony
słonecznikzaczynWykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli
chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować
oliwą z oliwek i obficie obsypać
otrębami.
Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch skropić
wodą.
Chleb pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy
chleb przez kolejne 35 minut. Gotowy
chleb po postukaniu będzie wydawał głuchy dźwięk.Smacznego;)