ßßß Cookit - przepis na Galareta drobiowa

Galareta drobiowa

nazwa

Wykonanie

Po sylwestrowej imprezie nabraliśmy ochoty na domową galaretkę. A, że nie było jej już bardzo dawno to postanowiłam ją zrobić. Mi osobiście najbardziej smakuje galareta drobiowa ale można także dodać mięsa wieprzowego. A Wy robicie w domu galaretę ?
Serdecznie polecam ;)
Składniki:
3 nogi z kurczaka
3 średnie marchewki
2 pietruszki
9 ziarenek ziela angielskiego
6 liści laurowych
1 opalona cebula
kawałek pora
3 listki lubczyku
garść natki pietruszki
pół garści suszonych liści selera
pół opakowania groszku
sól
50 g żelatyny
woda około 2 litry
Wykonanie: Nogi oczyścić, wymyć i przełożyć do garnka. Marchew, pietruszkę, por oraz cebulę obrać. Jarzynę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać natkę pietruszki, liście selera, ziele angielskie, liście laurowe,lubczyk oraz sól. Całość zalać wodą i gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby doprawić do smaku. Następnie bulion odcedzić. Mięso oddzielić od kości, ziele angielskie, liście laurowe, por, oraz zieleninę odłożyć na bok. Marchew, pietruszkę pokroić w kostkę a mięso na mniejsze kawałki. Przygotować pojemniczki. Bulion podgrzać i wsypać żelatynę, wymieszać i zostawić na 20 minut. Po tym czasie, podgrzewać go do czasu rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno doprowadzić do zagotowania bo żelatyna straci swoje właściwości). Między pojemniczki rozdzielić pietruszkę, marchew, groszek oraz mięso. Zalać ciepłym bulionem, pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/01/galareta-drobiowa.html