Wykonanie
Kolejny smak dzieciństwa. Pamiętam jak takie
wafle robiła babcia a później mama. W
sumie babcia robi je do dnia dzisiejszego:). Nie jest to skomplikowane "ciasto" ale jest ono bardzo słodkie no i do tych dietetycznych z pewnością nie należy;). W dużych ilościach zapewne nie będziecie w stanie go zjeść ale kawałeczek aby się nie zasłodzić jest naprawdę pyszny. Serdecznie polecam ;)
Składniki masa galaretkowa:1
galaretka sucha2/ 3 szklanki
cukrukostka
masła1 i 1/4 szklanki kwaśnej
śmietany1 duże
jajkoWykonanie:
Masło rozpuścić z
cukrem, zdjąć z ognia. Następnie dodać
jajko,
śmietanę i suchą
galaretkę, dokładnie wymieszać, postawić na mały ognień i cały czas mieszając podgrzewać przez około 7 minut. Wystudzić.Składniki masa a'la karmelowa:1 litr
mleka1 kg
cukru1 kostka
masłaWykonanie:
Mleko i
cukier wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy do momentu aż,
cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Masę należy gotować na bardzo małym ogniu i pilnować gdyż lubi uciekać ;) Gdy masa osiągnie konsystencję gęstszą niż
masło zestawiamy krem z ognia i zostawiamy masę do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy do gotowego kremu
masło i ucieramy do połączenia się składników.Ponadto:Opakowanie
wafliWykonanie: Kupne
wafle najczęściej pakowane są po 5 blatów więc przekładamy je masami na przemian. Tzn najpierw nakładamy masę karmelową, później masę z
galaretki na to ponownie masę karmelową i masę
galaretkową. Każdą z mas przedzielamy
waflowym blatem. Gdy złożymy już
wafel owijamy go w papier i obciążamy.
Smacznego;)