Wykonanie
Pyszne wspomnienie z dzieciństwa. Domowe
wafle! Te z masą z
mleka w proszku, albo te z
kakao, albo wreszcie
wafle z masą z
galaretki. Mniam! Obiecuję, że na blogu znajdziecie niebawem przepisy na wszystkie wymienione wyżej:) Dziś zaczynamy od końca listy. Proszę Państwa, oto
wafle z masą z
galaretki!SKŁADNIKI1 opakowanie
wafli2
galaretkipół szklanki
cukrukostka
margaryny albo 250 g
masłaszklanka kwaśnej
śmietanyWYKONANIERozpuszczamy tłuszcz. Dodajemy do niego
cukier,
galaretki i
śmietanę, mieszamy energicznie, tak aby wszystko się razem ładnie połączyło. Podczas mieszania masy, podgrzewamy ją, ale uważamy, by się nie zagotowała! Odstawiamy do wystygnięcia. Masą przekładamy
wafle. Skłądamy. Owijamy je w folię aluminiową, dociskamy czymś ciężkim (dwie deski do krojenia drewniane, encyklopedia:) i dajemy
waflom odetchnąć. Kiedy wszystko zastygnie i się poskleja, kroimy
wafle na kawałki, a na końcu dzielimy się z bliskimi,albo nie dzielimy ;) i zjadamy z przyjemnością:)