ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony- najlepszy

Barszcz czerwony- najlepszy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na barszcz czerwony. Zachwalać go zbytnio nie trzeba bo każdy z nas chociaż raz w swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;)
Składniki:
3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego
4 ząbki czosnku
1 kg buraków
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól
pieprz
Ponadto:
jajka ugotowane na twardo
ziemniaki ugotowane
kwaśna śmietana
Wykonanie: Buraczki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do bulionu dodać ziele angielskie i liść laurowy, całość zagotować. Gdy bulion się zagotuje przecedzić go, dodać starte buraczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Na każdą porcję barszczu można dodać kleks kwaśnej śmietany.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/08/barszcz-czerwony-najlepszy.html