Wykonanie
Kolejna rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa, która na pewno jeszcze nie raz zagości w naszym menu, bo jest po prostu obłędna! Wielbiciele
buraków nie mogą jej nie spróbować. ;)
Składniki (porcja na 3-4 osoby):1.5 litra
bulionu warzywnego:1
marchewka1
pietruszkakawałek
seleraporliść
lubczykusól morska,
pieprz5 średnich
burakówłyżeczka
rozmarynu1
cebula1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na kawałki i piec w piekarniku przez pół godziny (190 stopni).Przygotować
bulion warzywny- wszystkie warzywa gotować w 1,5l
wody, dodać
lubczyk,
sól i
pieprz.
Cebulę usmażyć na patelni.Upieczone
buraki wrzucić do miski, dodać warzywa z
bulionu (oprócz
pora!),
cebulę,
rozmaryn i porządnie zblendować. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, wymieszać.Jeśli krem będzie za gęsty, dodać odrobinę
wody.Najlepiej smakuje podawany z łyżką
zsiadłego mleka i prażonymi
pestkami dyni lub
ziarnami słonecznika.