ßßß Cookit - przepis na Bulion warzywny

Bulion warzywny

nazwa

Wykonanie

Polecam mój przepis, jak zrobić bulion warzywny,pyszny, gor ący i aromatyczny, z warzyw podsmażonych na maśle, z nutą białego wina. Podany w porcelanowych filiżankach (bulion ówkach) b ędzie idealną przystawką do obiadu. Idealny r ównie ż jak baza do przygotowania wszelkich zup, sos ów, da ń .... Smaczny i zdrowy bulion warzywny - rozgrzewający, szybki i super prosty do przygotowania ....
Przepis dnia: Bulion warzywny
Składniki dla 4 os ób :
2-3 średnie marchewki eko
1 mały seler lub 1/2 dużego
2 pietruszki (korzeń)
1 por - biała część
1 cebula
2-3 łyżki masła
1 kieliszek białego wina (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka suszonego oregano z bio uprawy
Przygotowanie:
Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Z cebuli i pora usuń zewnętrzne liście. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze sk órki, przekrój wzd łuż. 2-3 łyżki masła rozpuść w głębokim rondlu, wrzuć włoszczyznę, kr ótko podsma ż, ok. 2-3 minut. Zalej podsmażone w maśle warzywa wodą, dodaj soli do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Pod koniec gotowania dolej kieliszek białego wina (opcjonalnie) oraz dodaj suszone oregano. Moja rada: jeśli bulion się wygotuje, dolej do wywaru przegotowanej wody. Bulion podawaj gorący w filiżankach (bulion ówkach) jako przystawk ę do obiadu albo wykorzystaj jako smaczną bazę do przygotowania zup, sos ów, da ń.
Zobacz również przepis na Barszczyk z buraków :
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/11/bulion-warzywny.html