Wykonanie
Polecam mój przepis, jak zrobić
bulion warzywny,pyszny, gor ący i aromatyczny, z warzyw podsmażonych na
maśle, z nutą
białego wina. Podany w porcelanowych filiżankach (
bulion ówkach) b ędzie idealną przystawką do obiadu. Idealny r ównie ż jak baza do przygotowania wszelkich zup, sos ów, da ń .... Smaczny i zdrowy
bulion warzywny - rozgrzewający, szybki i super prosty do przygotowania ....Przepis dnia:
Bulion warzywnySkładniki dla 4 os ób :2-3 średnie
marchewki eko1 mały
seler lub 1/2 dużego2
pietruszki (korzeń)1
por - biała część1
cebula2-3 łyżki
masła1 kieliszek
białego wina (opcjonalnie)1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka
suszonego oregano z bio uprawyPrzygotowanie:Warzywa umyj pod bieżącą
wodą. Z
cebuli i
pora usuń zewnętrzne liście.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera obierz ze sk
órki, przekrój wzd łuż. 2-3 łyżki
masła rozpuść w głębokim rondlu, wrzuć
włoszczyznę, kr ótko podsma ż, ok. 2-3 minut. Zalej podsmażone w
maśle warzywa
wodą, dodaj
soli do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut, aż warzywa staną się miękkie.Pod koniec gotowania dolej kieliszek
białego wina (opcjonalnie) oraz dodaj
suszone oregano. Moja rada: jeśli
bulion się wygotuje, dolej do
wywaru przegotowanej
wody.
Bulion podawaj gorący w filiżankach (
bulion ówkach) jako przystawk ę do obiadu albo wykorzystaj jako smaczną bazę do przygotowania zup, sos ów, da ń.Zobacz również przepis na Barszczyk z
buraków :