Wykonanie
Dynię upiekłam, ponieważ z ten sposób uzyskuje się słodki smak. Można oczywiście ją też ugotować, czy usmażyć, ale wtedy walory smakowe nieco się zmienią. :) Pasta nada się do kanapek, jako dodatek do
mięs czy dań wegetariańskich, ja posmarowałam nią też tortille i... Reszty dowiecie się później! ;)
Składniki:0 , 5 kg dyni
rozmaryn- świeży lub suszony
sól morska,
pieprzolej rzepakowy nierafinowanyPrzygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki- nie ma znaczenia na jakie, bo i tak zostaną zblendowane.Ja pokroiłam w
łódki widoczne na zdjęciu poniżej, w takiej formie piekłam je przez 20 minut.Kawałki dyni ułożyć na blaszce, posmarować odrobiną
oliwy i posypać
rozmarynem.Nie obierać ze skóry!Piec przez 20 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu
dynię zblendować razem ze skórą, doprawić
solą i
pieprzem.