Wykonanie
Ostatnio dodałam przepis na pieczoną
dynię, a dziś użyję jej jako farsz do pierogów (przepis podam tutaj jeszcze raz, bo wiem, że nikomu nie będzie się chciało zaglądać wstecz;)). Z dodatkiem kremowego
serka i
bazylii smakują idealnie!
Składniki:Pasta z pieczonej dyni:0 , 5 kg dyni
rozmaryn- świeży lub suszony
sól morska,
pieprzolej rzepakowy nierafinowany+230g
ricottyświeża
bazylia- spora garść, objętość filiżanki
sól morska,
pieprz+Ciasto:250g
mąki orkiszowej0,5 szklanki
wodyszczypta
soliPrzygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki- nie ma znaczenia na jakie, bo i tak zostaną zblendowane.Ja pokroiłam w
łódki widoczne na zdjęciu poniżej, w takiej formie piekłam je przez 20 minut.Kawałki dyni ułożyć na blaszce, posmarować odrobiną
oliwy i posypać
rozmarynem.Nie obierać ze skóry!Piec przez 20 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu
dynię zblendować razem ze skórą, doprawić
solą i
pieprzem.
Ricotte rozgnieść widelcem, wymieszać z posiekaną
bazylią, doprawić
solą i
pieprzem.Przygotować ciasto:
Wodę i
mąkę z
solą zmieszać, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać
mąki.Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać okrągłe kształty,Nakładać farsz, składać na pół i zamykać pierogi, łyżeczką zrobić wzorek.Gotować przez 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).Ja wybieram szklanki, dzięki którym wytnę mniejsze kółka, ciasto później lekko rozciągam w rękach i takim sposobem uzyskuje ok 50 pierogów. :)