ßßß
Składniki:Pasta z pieczonej dyni:0 , 5 kg dynirozmaryn- świeży lub suszonysól morska, pieprzolej rzepakowy nierafinowany+230g ricottyświeża bazylia- spora garść, objętość filiżankisól morska, pieprz+Ciasto:250g mąki orkiszowej0,5 szklanki wodyszczypta soliPrzygotowanie:Dynię pokroić na kawałki- nie ma znaczenia na jakie, bo i tak zostaną zblendowane.Ja pokroiłam w łódki widoczne na zdjęciu poniżej, w takiej formie piekłam je przez 20 minut.Kawałki dyni ułożyć na blaszce, posmarować odrobiną oliwy i posypać rozmarynem.Nie obierać ze skóry!Piec przez 20 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu dynię zblendować razem ze skórą, doprawić solą i pieprzem.Ricotte rozgnieść widelcem, wymieszać z posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem.Przygotować ciasto:Wodę i mąkę z solą zmieszać, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki.Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać okrągłe kształty,Nakładać farsz, składać na pół i zamykać pierogi, łyżeczką zrobić wzorek.Gotować przez 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).Ja wybieram szklanki, dzięki którym wytnę mniejsze kółka, ciasto później lekko rozciągam w rękach i takim sposobem uzyskuje ok 50 pierogów. :)
