Wykonanie
Bakłażany nadziewane gościły już raz na blogu w innym wydaniu, właśnie tam możecie poczytać o ich zdrowotnych właściwościach. Zrobiłam je w piekarniku, bo niestety brak czasu nie pozwolił mi użyć grilla, ale myślę, że stosując się po kolei do instrukcji na ruszcie również udałoby się to zrobić.
Składniki:2
bakłażany180g
pieczarek1 mała
papryka1
cebula1
pomidor1 małe opakowanie
mozzarelli light
przyprawy:
sól morska,
pieprz,
bazylia,
oregano (można użyć świeżych
ziół),
papryka słodka mielonałyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Bakłażana namoczyć w osolonej wodzie (min pół godziny).
Pieczarki,
cebulę i
paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce
oleju, doprawić wyżej wymienionymi
przyprawami.
Bakłażana przekroić na pół, odciąć końcówki.Naciąć w kratkę, jak na zdjęciu (na głębokość około 1,5 cm), wydrążyć naciętą część, najlepiej łyżeczką do
cytrusów.
Bakłażana doprawić wszystkimi
przyprawami (jak najwięcej, aby danie nie było mdłe).Wstawić do piekarnika (190 stopni, funkcja grillowa) na 5 minut.Po 5 minutach
bakłażana odwrócić "do góry nogami" i piec kolejne 5 minut.Po tym czasie
bakłażana wyjąć z piekarnika, nałożyć farsz i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Pomidora i
mozzarellę pokroić w plasterki.Po 10 minutach na
bakłażany położyć
pomidora i
mozzarellę, można posypać
przyprawami,wstawić do piekarnika na 10 minut.Gotowe !:)Być może brzmi to trochę, jak danie wielce skomplikowane, ale to prosty schemat pieczenia :5 minut + 5 minut +10 minut +10 minut :)