Wykonanie
Ostatnio ciągle grilluję warzywa - w piekarniku albo na patelni. Warzywa tak przyrządzone zmieniają całkowicie swoje oblicze - uwielbiam je. Dziś zapraszam na zdrowy, lekki i bardzo smaczny letni obiad/kolację.Składniki:1 średni
bakłażan - 400g2 podłużne, mięsiste
pomidory [zawierają b. mało soku]1 duża
papryka czerwona1 nieduża
cebula2 łyżki posiekanych
ziół:
bazylii,
oregano i
tymianku2 i 1/2 łyżki
oleju rzepakowego lub innego odpornego na wysokie temperatury8-10 dużych
pieczarek - po 4 na osobę (razem ok. 250 g)
sól,
pieprz1
pierś z kurczakaczosnek,
ziołaWykonanie:Rozgrzać grilla lub piekarnik z opcją grilla [240 st. C].
Bakłażana nie obierać, pokroić na dość grube plastry - około 1 cm.
Pomidory umyć, pokroić na cztery części,
paprykę pozostawić w całości.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.Pokrojonego
bakłażana posmarować z dwóch stron pędzelkiem - 2 łyżkami
oleju. Posolić i popieprzyć.Do rozgrzanego piekarnika włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia:
paprykę,
cebulę,
pomidory (skórką w dół) i
bakłażana. Grillować w
sumie około 40 minut. Po około 20 minutach przewrócić
bakłażana na drugą stronę, tak samo postąpić z
papryką - skórka może zrobić się miejscowo czarna.Po 20o minutach grillowania zacząć grillować
pieczarki - w całości, posmarowane
olejem (razem ok. 1/2 łyżki), posolone i popieprzone.Przygotować
kurczaka - u mnie w wersji najprostszej czyli oprószonego
solą,
pieprzem i
czosnkiem - ewentualnie
ziołami, zgrillowanego na patelni grillowej.Zgrillowaną
paprykę przełożyć do woreczka, zawinąć -
papryka "spoci się" i łatwo pozbędziemy się skórki. Z
pomidorów usunąć skórkę. Obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych
paprykę wraz z
bakłażanem i
pomidorami, zmiksować na pastę wraz z 2 łyżkami świeżych
ziół:
bazylii,
oregano i
tymianku, doprawić - w miarę potrzeby.Z
pieczarek usunąć nóżkę (którą można zmiksować razem z pastą), napełnić je pastą
bakłażanowo-
paprykową. Podawać ciepłe wraz z grillowanym
kurczakiem.