ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane pastą paprykowo-bakłażanowo-pomidorową

Pieczarki faszerowane pastą paprykowo-bakłażanowo-pomidorową

nazwa

Wykonanie

Ostatnio ciągle grilluję warzywa - w piekarniku albo na patelni. Warzywa tak przyrządzone zmieniają całkowicie swoje oblicze - uwielbiam je. Dziś zapraszam na zdrowy, lekki i bardzo smaczny letni obiad/kolację.
Składniki:
1 średni bakłażan - 400g
2 podłużne, mięsiste pomidory [zawierają b. mało soku]
1 duża papryka czerwona
1 nieduża cebula
2 łyżki posiekanych ziół: bazylii, oregano i tymianku
2 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego lub innego odpornego na wysokie temperatury
8-10 dużych pieczarek - po 4 na osobę (razem ok. 250 g)
sól, pieprz
1 pierś z kurczaka
czosnek, zioła
Wykonanie:
Rozgrzać grilla lub piekarnik z opcją grilla [240 st. C].
Bakłażana nie obierać, pokroić na dość grube plastry - około 1 cm. Pomidory umyć, pokroić na cztery części, paprykę pozostawić w całości. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Pokrojonego bakłażana posmarować z dwóch stron pędzelkiem - 2 łyżkami oleju. Posolić i popieprzyć.
Do rozgrzanego piekarnika włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia: paprykę, cebulę, pomidory (skórką w dół) i bakłażana. Grillować w sumie około 40 minut. Po około 20 minutach przewrócić bakłażana na drugą stronę, tak samo postąpić z papryką - skórka może zrobić się miejscowo czarna.
Po 20o minutach grillowania zacząć grillować pieczarki - w całości, posmarowane olejem (razem ok. 1/2 łyżki), posolone i popieprzone.
Przygotować kurczaka - u mnie w wersji najprostszej czyli oprószonego solą, pieprzem i czosnkiem - ewentualnie ziołami, zgrillowanego na patelni grillowej.
Zgrillowaną paprykę przełożyć do woreczka, zawinąć - papryka "spoci się" i łatwo pozbędziemy się skórki. Z pomidorów usunąć skórkę. Obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę wraz z bakłażanem i pomidorami, zmiksować na pastę wraz z 2 łyżkami świeżych ziół: bazylii, oregano i tymianku, doprawić - w miarę potrzeby.
Z pieczarek usunąć nóżkę (którą można zmiksować razem z pastą), napełnić je pastą bakłażanowo-paprykową. Podawać ciepłe wraz z grillowanym kurczakiem.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/07/pieczarki-faszerowane-pasta-paprykowo.html