Wykonanie
Ciecierzyca jest bardzo zdrowa, o czym pisałyśmy niedawno przy okazji pasty z
oliwkami,
kaparami i
suszonymi pomidorami . Jako, że
cieciorkę trzeba długo gotować, można przy okazji zrobić dwa dania jednocześnie :) Purée z
ciecierzycy świetnie nadaje się do dań obiadowych jako zamiennik purée z
ziemniaków.
Składniki (na dużą miskę widoczną na zdjęciu):400g
ciecierzycy (suchych ziaren)1
cebula3 łyżki
oleju sezamowego nierafinowanego½ szklanki
mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
pieprz,
sól morska do smakuPrzygotowanie:1.
Cieciorkę przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać
wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nie osolonej wodzie ok. 60 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Odcedzić na sitku i lekko ostudzić.2.
Cebulę drobno posiekać (można użyć blendera)3. Przy pomocy robota kuchennego/blendera zmiksować
ciecierzycę na gładką papkę. W trakcie miksowania wlać
mleko i
olej.4. Pod koniec przyprawić
solą,
pieprzem i dokładnie wymieszać.Można posypać
koperkiem - ja niestety akurat nie miałam... :(